Bevolkingsonderzoeken

Bevolkingsonderzoek Borstkanker
Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen elke twee jaar een uitnodiging voor het Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Het doel van dit onderzoek is de sterfte aan borstkanker te verlagen. Deelname aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker is gratis en geheel vrijwillig. voor meer informatie zie:

 http://www.bevolkingsonderzoekborstkanker.nl

 

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Eens in de 5 jaar ontvangen vrouwen in de leeftijd van 30 tot 60 jaar een uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje. Dit is om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te sporen.

U kunt dan bij ons een afspraak maken waarbij de huisarts of praktijkassistente het uitstrijkje maakt. Vergeet u alstublieft niet de uitnodigingsbrief mee te nemen.

Wilt u zelf na 2 weken bellen voor de uitslag? Het kan overigens voorkomen dat een uitstrijkje "afwijkend" is. Dit betekent niet gelijk dat u ook baarmoederhalskanker heeft. Meestal zal het uitstrijkje na een aantal weken herhaald worden. Als het uitstrijkje echter bij herhaling afwijkend is, zal de gynaecoloog nader onderzoek doen. Ook kan het voorkomen dat er onvoldoende cellen uitgestreken zijn, dan kan het laboratorium geen goed oordeel geven, ook in dit geval zal het uitstrijkje na enkele weken nogmaals herhaald moeten worden. Voor meer informatie zie: http://www.rivm.nl/uitstrijkje