Hooikoorts

Heeft u vooral in mei en juni last, dan bent u waarschijnlijk allergisch voor grasstuifmeel. Mensen met een allergie voor boomstuifmeel hebben vroeg in het jaar klachten (februari, maart) en soms in het najaar. De klachten zijn afhankelijk van het weer: vooral op zonnige en winderige dagen kan de hooikoorts erger worden.

Hooikoorts kan veel klachten geven: jeuk in de neus en niezen, een verstopte neus of juist een ‘loopneus’, ogen die jeuken, tranen of branderig aanvoelen, een droge keel, hoesten, een vol gevoel in het hoofd of een moe en koortsig gevoel.
Al deze klachten zijn niet altijd het gevolg van hooikoorts. U kunt ook allergisch zijn voor andere dingen, zoals katten of huisstofmijt.

Elk mens vormt antistoffen tegen stuifmeel in zijn lichaam. Bij iemand met hooikoorts reageert het lichaam erg heftig zodra de slijmvliezen met het stuifmeel in aanraking komen. Er ontstaat een ‘overdreven’ afweerreactie, waardoor de slijmvliezen zwellen en meer slijm gaan produceren.
Hooikoorts is hinderlijk, maar kan geen kwaad.

U kunt proberen de klachten te verminderen, door het contact met stuifmeel zo veel mogelijk te beperken:
— Houd het speciale ‘hooikoortsweerbericht’ in de gaten (radio, teletekst).
— Houd de ramen gesloten; vooral op dagen die zonnig en winderig zijn, en ook ‘s nachts.
— Draag buiten een zonnebril.
— Aan zee en hoog in de bergen zit minder stuifmeel in de lucht dan in het binnenland. U kunt proberen hiermee rekening te houden bij de keuze van uw vakantiebestemming.

Lees voor meer informatie over hooikoorts en andere allergische neusklachten de NHG-Patiëntenbrief Chronische neusklachten en allergie. Over medicijnen bij hooikoorts vindt u informatie op www.apotheek.nl.

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap, april 2006


01-03-2011